mrtambourineniclas.blogg.se

Här kan du läsa ett galet passionerad filmentusiast och amatörkritiker skriva om nya så väl som äldre filmer från en sådan objektiv synvinkel som han är kapabel att ge... med stavfel naturligtvis.

10 Actionfilmer från 2010-2019 jag rekommenderar

Publicerad 2019-12-15 07:00:00 i 2010-2019 Filmlistor,

Många kritiker skulle påstå att action är en genre om inte har något värde. Min syn på det hela är att genren har kommit till en sådan stor popularitet att det inte finns utrymme för filmföretag att ta några chanser med det, eller tillåta filmskapare att experimentera med det. Det här decenniet har i resultat av det haft skrattretande projekt, fast allt bra kommer alltid flyta upp till toppen. Det kanske bara är en procent av alltid som släpps, men den delen är värt det.

Klickar du på filmens titel blir du riktad till sespektive films IMDB sida.

Baby Driver

Edgar Wright har skapat några av de bästa komedifilmerna under hela 2000-talet med Shaun of the Dead och Hot Fuzz. Under 2010-talet har mannen gjort annorlunda projekt, ganska experimentella projekt i kontext med moderna Hollywood kassasuccéer, med Baby Driver som hans bästa.

Större delen av filmens klippning, skådespelare och scenografi är synkroniserad med musiken som spelas, något som lätt kan tolkas som en gimmick, ifall det inte var utfört så bra som det är här. Många har till och med kvalificerat den som en musikal på grund av det, något jag kan stå bakom. Skulle hellre jämföra Baby Driver med balett, i sina överdramatiserade karaktärer och deras rörelser. Finns inte många filmer likt Baby Driver och har fenomenala detaljer som gör upplevelsen värt att se flera gånger.

Edge of Tomorrow

I många år trodde jag att Tom Cruise inte skulle haft något karriär under decenniet. Med alla medelmåttiga filmer han var med i, hans koppling till sin underliga religion, skumma kontrakt, osv. Fast han är nu populärare än någonsin och är med i bra filmer igen. Många anser hans inkludering i filmer är ganska sjukt, med beskrivningen från innan, för mig beror det helt och hållet på hans skådespeleri och kvalité bakom filmen sig själv. Och Edge of Tomorrow är en bra sci-fi actionfilm med roliga referenser till videospel logik och en gigantisk nick mot Groundhog Day.

Inception

Också känd som The Matrix klonen. I efterhand insåg jag att The Matrix hade en stor influens på Inception (som många actionfilmer på 2000-talet också hade) och jag tror Christopher Nolan inte gjorde filmen för att komma så långt The Matrix som han kunde. Hade Inception släppts direkt efter The Matrix hade den fått negativa recensioner, för utanför sin premiss finns det inte mycket där. Scenografin är inget att skryta om, karaktärerna är entoniga, drömscenerna är visuellt platta och dialogen är onödigt pretentiös för filmens bästa.

Inception är definitivt bland de mest överskattade filmerna under decenniet för mig, men samtidigt ska jag inte förneka att den har bra saker i sig. Skådespelarna är passande, alla scener är snyggt byggda, effekterna är grymma att skåda, spänningen är hög och dramat är fängslande.

John Wick

Vi är nu vid en subgenre folk har bestämt för att kalla ”gun fu”, och föddes med John Wick. Filmen också återupplevde Keanu Reeves karriär efter ett helt decennium med underliga projekt och folk kunde inte ta honom på allvar längre. Efter John Wick var det ingen som skratta.

Regisserad av två stuntkillar som har jobbat inom actionfilmer i många år, som annars är ett tecken på medelmåttig film och definitivt gjorde mig skeptisk. Resultatet är en film som kan alla tekniska sidor till vad som behövs i en bra actionfilm, med klara, statiska kamerakompositioner, skådespelare som faktiskt kan slåss, stilistiskt ljus och klippning som respekterar hur våldet utspelas. Praktiskt taget är detta en kassasuccé från 80-talet i förklädnad. Jag vägrar avslöja vad som händer. Ett måste se.

Kung Fu Panda 2

Introducerar: den absolut löjligaste filmtiteln på hela listan. Animerade filmer från Dreamworks har varit ganska medelmåttiga för mig, men Kung Fu Panda trilogin är ett stort undantag för mig, då de är genuint underhållande och greppar alla sorters människor på rätt sätt. Visuellt är filmerna enastående, där varje film har sin egna prioriterade färger. Kung Fu Panda 2 är den bästa i trilogin.

Jag hörde en gång frasen ”tecknat privilegium” och har blivit en av mina favoritsaker att säga. Exempel på det är att Kung Fu Panda 2 är en animerad film och då kan komma undan med saker en spelfilm inte kan, som att skapa färgglada karaktärsdesigns, komponera actionsekvenser på ett sådant sätt där kameran och ljus kan placeras och flyttas var som helst, osv. Vilket är varför filmen ser så imponerande ut. Sedan är handlingen bra också, med en intern konflikt hos huvudkaraktären som hanteras fruktansvärt känslomässigt och seriöst, i en komedifilm med Jack Black som heter Kung Fu Panda 2. Respekt till Jennifer Yuh Nelson som vet hur man gör en fantastisk familjefilm.

Mad Max: Fury Road

George Miller är en gubbe nu och skapar den bästa actionfilmen sedan… någonsin. Ifall du är en person som inte har studerat filmteori, manusförfattande eller är intresserad i filmers tekniska sidor kan jag förstå varför du inte uppskattar den här lika mycket som filmkritiker och filmfantaster gör. Många online verkar ha något emot Fury Road och jag förstår inte varför. Det är inte en perfekt film, men fanimej. Actionfilmer blir inte bättre än det här. What a lovely day. 
 
Mission: Impossible – Ghost Protocol
De tre senaste Mission: Impossible filmerna har varit riktigt underhållande, med fantastiska sekvenser som är snyggt filmade, klipskt skrivna med bra karaktärer, spänning i ljudet och konflikterna har varit tydliga, så publiken kan förstå vad som händer i handlingen och vad insatserna är. Konstigt nog är detta sällsynt i moderna actionfilmer.

Många publikationer har rankat Fallout som den bästa filmen i den här nya Mission: Impossible trilogin, fast min personliga favorit är Ghost Protocol. Brad Bird regisserade den här och för första gången gav Tom Cuise en karaktär att spela i den här filmserien. En riktig människa som kunde göra fel ibland och det påverkade insatserna och handlingen. James Bond influensen är i full effekt, med en mänskligare sida Brad Bird är känd för och är vad som gjorde Superhjältarna så bra. Actionsekvenserna är innovativa, kreativa och roliga, filmen är inte rädd att ha lite skoj med sin premiss och dialogen är underbart löjlig.

The Raid 2: Berandal

Nu till vad som är det exakt motsatta av Ghost Protocol. En lång, våldsam, realistisk, brutal, ful och komplex actionfilm om gangsters i Indonesien. Folk som är bekanta med The Departed är bekant med en premiss om en polis som går undercover in i den kriminella världen och behöver uppleva den hemska politiken där. Blandat ihop med kampsporter.

Det är fascinerande att se hur asiatisk film är väldigt specifika i hur de filmar slagsmål och hur viktigt det är för att berätta en historia visuellt. Man förstår karaktärerna genom deras kroppsspråk och hur de är inramade i filmen, deras tekniker i strider, deras kläder, osv. Att ha skådespelare som faktiskt kan slåss verkar vara en döende konst här i västvärlden och borde uppskattas när det dyker upp.

Skyfall

Jag försvarar den här filmen ganska regelbundet i min vardag, har jag märkt. I slutändan förstår jag varför folk inte uppskattar filmen, med antagonistens komplicerade plan, frågor som aldrig kommer bli besvarade, ett ifrågasättande klimax och klyschig dialog man förknippar med ostigare och äldre bond. Dessutom har den delar i handlingen som liknar The Dark Knight. Folk älskar The Dark Knight, fast för mig har den samma brister som Skyfall har. Bara att Skyfall har fördelen att ha en huvudkaraktär som sällan talar med en underlig röst.

Bristerna är lättare att tolerera i Skyfall för mig tack vare hur bra filmen ser ut och handlingen är ett klipskt sätt att koppla ihop alla individuella spännande sekvenser. Sedan är Bond också en riktig deckare som utvecklar handlingen och upptäcker saker dynamiskt, som höjer insatserna. I The Dark Knight händer det saker hela tiden på grund av anarki. Likt Casino Royale är Daniel Craigs avbildning av Bond den första gången jag brydde mig om karaktären och hans interna konflikt.

Snowpiercer

Jag har inte varit en fantast av Bong Joon Hos filmer. De har fortfarande varit bra och bra gjorda, men jag har aldrig fastnat för mannens allegoriska berättande i varje film han gör. I just hur lite diskret berättande som är kopplat till hans berättelser. Snowpiercer verkar passa hans stil mer, i kontext med att det är en actionfilm och har en övernaturlig sci-fi premiss till att börja med.

Metaforen är fortfarande billig, fast den här gången kan man acceptera det när allting kopplat till det är fängslande i sig självt. Alla scener är underbara att skåda och varje vagn på tåget filmen utspelas på är intressant och är snyggt filmade. Tonen är också något att peka ut, med den smutsiga och rebelliska atmosfären ihop med de smutsigare delarna i berättelsen.

Medan vi är i ett ganska hemskt och våldsamt territorium kan vi fokusera på krigsfilmer imorgon.

Mitt Twitter: @Spid3rF

Mitt Letterboxd: Spid3r Fang


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela