mrtambourineniclas.blogg.se

Här kan du läsa ett galet passionerad filmentusiast och amatörkritiker skriva om nya så väl som äldre filmer från en sådan objektiv synvinkel som han är kapabel att ge... med stavfel naturligtvis.

10 Fantasyfilmer från 2010-2019 jag rekommenderar

Publicerad 2019-12-06 07:00:00 i 2010-2019 Filmlistor,

När det gäller personlig underhållning från decenniet har fantasy gett mig mest av det. Mainstream filmer har saknat intresse för mig, men genren har annars generellt varit experimentell, postmodern, banbrytande och äventyrligt. Vi har nått fram till en tid där vi bryter ifrån troperna Tolkien etablerade för nästan hundra år sedan och ger oss nya idéer och upplevelser.

Klickar du på filmens titel blir du riktad till respektive films IMDB sida.

Draktränaren

Vi börjar smått med Draktränaren. Den bästa i filmserien. Jag har tidigare sagt att Dreamwork animerade långfilmer är för det mesta inte särskilt starka, med Kung Fu Panda trilogin och Draktränaren som undantag. Draktränaren har en bra kombination med traditionellt berättande man förväntar sig från amerikanska familjefilmer och tidlösa konflikter. Dialogen är också nästan ett mirakel att det faktiskt fungerar, med antalet klyschor närvarande i åtanke.

Den stora njutningen för mig kommer från att berättandet och karaktärerna är skrivna på ett sådant sätt att takten i scenerna och deras kroppsspråk visar för publiken hur de känner på ett originellt sätt, hellre än livlös dialog som det är i andra familjefilmer. Så publiken får chansen att sluka informationen i en smidig takt. Animeringen är enastående för en 3D animerad film och karaktärerna är grymma.

Farbror Boonmee Minns Sina Tidigare Liv

Detta är en fantasyfilm om döden och livet efter döden, men trots sitt existensiella ämne har filmen en annorlunda sinne för humor. Vissa ögonblick är till och med charmiga. Exempelvis får huvudkaraktären ett besök av sin döda mamma och karaktärerna ifrågasätter inget av det. Sedan stiger hans son in, som tar skepnaden av en gorilla liknande varelse med illröda ögon, som sätter sig vid matbordet och fortsätter ta del i familjens konversation. I ett nötskal utspelas absurditet efter absurditet på skärmen, som varierar mellan läskiga, söta, underliga och romantiska, men alltihop passar fint ihop.

Jag kan tänka mig att kulturen filmen kommer ifrån flyger över mitt huvud, fast några tematiska delar märker jag i alla fall. Regissören säger att filmen delvis kommenterar på filmer sig självt, genom att hoppa mellan olika tidseror inom filmhistoria och genrer. Filmen bokstavligen klipper iväg från huvudkaraktärerna för att fokusera på helt andra karaktärer ett tag innan den tar publiken tillbaks till karaktärerna den började med. Från det perspektivet är transformering ett viktigt element till filmen och hur verkligheten och livet sig självt förändras. När det gäller fantasy filmer finns det ingenting som kommer i närheten av att likna Farbror Boonmee och kommer troligen vara så i några år till.

A Ghost Story

Nu till något modernare. Som titeln beskriver är detta en berättelse om en man som dog och vars ande vägrar gå vidare till nästa liv, vad det livet nu än är. Efter att huvudkaraktären dör blir han ett spöke som endast kan observera de levandes liv och är fast i huset han dog i. Alltså är huset hemsökt av honom.

Likt spöket får publiken se nya människor som flyttar in i huset, konversationerna de har och hur de påverkar spökets syn på livet, universumet och tid sig självt. Berättandet är hjärtslitande och leder till fenomenala sekvenser jag aldrig har sett i någon annan film någonsin. Det sagt kan filmen kännas som en gimmick, med sitt 4:3 format, pretentiösa musik och takt, men för mig försvann det efter de första tio minuterna och ledde till ögonblick jag aldrig kommer glömma av. Den underligaste filmen om kärlek och tid jag har sett.

Havets Sång

Detta är en irländsk animerad film regisserad av Tomm Moore under Cartoon Saloon. Folk är kanske bekantare med Tomm Moores första projekt The Secret of Kells, en film som är väldigt lik Havets Sång både i sin visuella stil och presentation. Jag tycker om båda filmerna, men Havets Sång är på en helt annan nivå när det gäller kvalité. Det är ett modernt mästerverk.

Färgerna poppar, handlingen är en fantastisk avbildning av Irland, berättandet är tidlöst, karaktärerna är tragiska och samtidigt ljuvliga, karaktärsmodellerna är så runda att ens själ läks bara av att man titta på dem. Konsten är bortom den här världen och musiken blir underbart använt, speciellt vid slutet.

Holy Motors

Experimentella filmer inom fantasy genren är sällsynt idag och Holy Motors är utan tvekan den mest kritiskt belönade. Såg den här strikt för att folk och kritiker jag följer online vägrade sluta prata om den och jag var väldigt glad att jag gav den en chans.

Postmodern konst blir oftast kvalificerat som meningslöst och pretentiöst, vilket är stämplar många konstnärer förtjänar, men när det fungerar kan det faktist vara briljant och Holy Motors är ett perfekt exempel på det. Bortom sitt subtext om konst, internet kultur, modern film, osv. är filmen riktigt underhållande och går igenom alla olika känslor och genrer man kan tänka sig. Varje scen ger en något inspirerat och underhållande, inte bara för att meddela ett överdrivet och uttjatat budskap till publiken. Den är skoj att se och fler postmoderna verk borde sikta att skapa liknande reaktioner från sin publik.

The Life of Guskou Budori

Här är en film du troligen aldrig har hört talats om, men det är okej. En obskyr anime som är en filmatisering av Kenji Miyazawas bok med samma namn, som handlar om titelkaraktärens resa igenom sitt hemland för att hitta sin syster efter att hon blev kidnappad av en mysterisk figur. En rak på sak premiss i en film som är allting annat förutom direkt.

Det är en familjefilm, delvis, bara att många scener driver inte handlingen framåt, är ganska läskiga ibland, takten är långsam, tonen varierar från lättsmält till mörk och budskapet kommer få många reaktioner från oss här i västvärlden. Miyazawa var en buddhist och den tron är i centrum av The Life of Guskou Budori och leder till etik vi här i Sverige kommer ha det svårt att förstå eller ta emot vid första visning. Det och filmens okonventionella berättande gör den svår att rekommendera, men jag älskar den fortfarande. Den är vacker, sorglig, surrealistisk och något jag aldrig tidigare har sett från Japan.

The Red Turtle

Detta är en fransk animerad film om en man som blir strandsatt på en öde ö och en röd sköldpadda förhindrar honom från att lämna ön. Den är väldigt simpel i början, men utvecklas till något drastiskt annorlunda efter sin introduktion och jag vägrar avslöja vad det hela blir. Helt utan dialog förvandlas berättandet till något underligt romantiskt och den nyckfulla tonen passar perfekt. Kritiker har rekommenderat den oändligt och många har kallat den för den bästa animerade filmen från hela decenniet.

Sagan om Prinsessan Kaguya

Kortaste sammanfattningen i hela världen: Studio Ghibli produktion, Isao Takahatas sista film och har experimentell animering. Se den.

The Tree of Life

Om The Life of Guskou Budori är en presentation av österländsk tro är The Tree of Life en presentation av västerländsk tro. En del skulle säker se detta som en förolämpning att jag inkluderar en film om kristen tro på en lista med fantasyfilmer. Ifall man nu tittar på det riktigt noga bryr jag mig inte.

För er som inte är troende, som mig själv, kommer den stora anledningen att se filmen vara alla underbara bilder den visar och alla metaforer närvarande. Relationen mellan Jack och hans far kan tolkas som människans relation till Gud och tar oss på en intressant resa mellan tid och rum.

Vargbarnen

Detta är den sjätte animerade filmen på listan och betyder att mer än hälften av hela listan består av animerade filmer. Inte konstigt eftersom fantasy genren har i filmhistoria varit i den animerade världen och har oftast varit familjeunderhållning. Inom den kategorin är Vargbarnen är på många vis den bästa fantasyfilmen från hela decenniet.

Den är ostig och i jämförelse med andra filmer på listan är inte lika äventyrlig, fast filmens ambitioner ligger mera i anime troper och försöker bryta ifrån dem. Jag uppskattar det diskreta berättandet och tonen, hur lugn takten är och hur filmen tillåter publiken att bara njuta av karaktärernas vardagliga liv som de själva kan hitta mening i utan att dialogen förklarar det. Jag älskar tagningarna, den klassiska musiken och Hana karaktären är bland mina personliga favoriter.

Nu när vi avslutade med en animefilm kan morgondagens lista lika gärna vara riktad mot anime.

Mitt Twitter: @SpiderF
Mitt Letterboxd: Spid3r Fang


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela