mrtambourineniclas.blogg.se

Här kan du läsa ett galet passionerad filmentusiast och amatörkritiker skriva om nya så väl som äldre filmer från en sådan objektiv synvinkel som han är kapabel att ge... med stavfel naturligtvis.

10 Komedifilmer från 2010-2019 jag rekommenderar

Publicerad 2019-12-03 07:00:00 i 2010-2019 Filmlistor,

När jag skulle sätta ihop den här listan trodde jag att processen med att hitta filmer skulle bli svårt, då jag inte söker efter komedier och när jag väl ser komedier brukar jag inte skratta eller uppskatta berättandet ofta. Jag älskar att skratta i mitt vardagliga liv, men varje gång jag ser en film försvinner det helt plötsligt. Troligen för att jag förväntar mig en viss pretentiös standard för komedier eller så suger flesta komedifilmer idag. Fast till min chock var detta listan som var lättast att sätta ihop.

Klickar du på filmens titel blir du riktad till respektive films IMDB sida.

Anomalisa

Charlie Kaufman är en manusförfattare som har skapat ett rykte för sig själv som en melakolisk berättare. Hans berättelser brukar vara ganska lika varandra, med Anomalisa som den mest lik hans stil, troligen för att han sitter i regissör-stolen den här gången. En deprimerad man söker efter en kvinna han tror kommer ge honom lycka, men det misslyckas.

Humorn kommer från de pinsamma interaktionerna karaktärer delar med varandra. Det större skämtet är att huvudkaraktären har dessa konversationer med personer som har exakt samma röst och ansikte varje gång. Med sin stopmotion animering blir berättelsen surrealistisk och ibland läskig, något som är välkommet i en rom-com som detta. För er som inte tänker på extensiella frågor finns det lite att uppskatta här. För oss andra är detta bland de männskligaste berättelserna någonsin filmatiserat.

Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)

Väldigt sällan vinner en komedifilm Oscarn för bästa film. Min konspirationsteori är att filmen handlar om skådespelare och svårigheterna med branschen och därför vann priset, inte för att det är en snyggt utförd komedi. Det är en snyggt utförd komedi, men jag tvivlar på att Oscarsgalan prioriterade Birdman för att den var rolig.

Michael Keaton är en skådespelare jag har tyckt om i min uppväxt, mest i små roller i större filmer, men det var Birdman som fick mig inse vilken kraft han har. Majoriteten utav tiden har han en kamera rakt i ansiktet och bara för sig själv, men man slukas upp i hans karaktär från början till slut. Man får tacka kameraarbetet, som är designat att se ut som en enda lång tagning igenom hela filmen, för detta också. Jag skulle inte påstå att filmskapandet är gjort på ett sådant vis för att se imponerande ut och så publiken kan leka ’hitta klippet', utan har en större poäng i berättandet och premissen.

Filth

Ifall du har lite tolerans för sjukt och omoraliskt beteende rekommenderar jag att du håller dig så långt ifrån Filth som det bara går. Filmen inblandar polisbrutalitet, droger, homofobi, rasism, psykisk ohälsa, fetish sex och är bland mina favoritkomedier från hela decenniet. Irvine Welsh är ökänd för sin bok Trainspotting, men inte lika populär för sin andra roman Filth och alla brutala saker han presenterar där genom sina trademark skotska dialekter och svärord. Filmen gör några små förändringar i sin filmatisering av boken, fast det är mest så berättandet kan vara mer filmiskt istället för att vara drivet av dialog.

James McAvoy spelar huvudkaraktären och producerar filmen, så man kan säga att han hade maximal input kring hur Bruce avbildades i filmen och det hela är magiskt. Jag är en stor fantast av boken och att filmen tog Bruce och hans tvist på allvar var något enastående att få se. Filmen är överdriven, äcklig och kolsvart i sin humor, men genom en snygg struktur och välplanerad takt kommer publiken troligen ha en koppling till Bruce som ingen annan film jag tidigare har sett har kunnat framkalla. Same rules apply.

The Grand Budapest Hotel

Jag är tillräckligt säker att kalla detta min favoritfilm på den här listan. Wes Anderson har varit kritiskt belönad i hela sin karriär och har fått en ganska stor hipster fanbase, något som har varit detsamma under detta decenniet. Det förbryllar mig fortfarande att The Grand Budapest Hotel har fått en sådan hög status i den moderna filmvärlden, med att filmen saknar tungt drama och en seriös sida. Den är rakt av eskapism och löjlig komedi, har gränsfall Looney Tunes logik, en hysterisk romans, osv.

Mitt perspektiv på filmen är att det är en hyllning till klassisk film, med sin gimmick användning av filmtekniker som användes i tidsperioder handlingen utspelas i; filmspråk den tydligt talar flytande. Sedan har filmen fortfarande seriösa interna konflikter hos sina huvudkaraktärer, så man faktiskt bryr sig om karaktärerna även fast situationen är absurd. Resulterar i den vackraste filmen på listan.

Logan Lucky

Steven Soderbergh har länge jobbat inom filmindustrin och tyvärr har inte mycket från honom under detta decenniet stuckit ut i jämförelse med andra filmskapare. Hans filmer har varit bra och definitivt äventyrliga, men den som gjorde mig intresserad var Logan Lucky och den underliga tonen och humorn filmen hade.

Filmen har beskrivits som Redneck Ocean's Eleven och likt Ocean’s Eleven handlar hela filmen om karaktärerna. Uppdraget i sig självt är fängslande, men det är inkomplett utan karaktärerna och deras färgglada interaktioner. Det är så många minnesvärda citat i den här filmen, karaktärerna är lätta att relatera till och komedin är diskret och ibland kan vara absurd när den inte behöver vara lika flott och stilig som Ocean’s Elevan var.

The Nice Guys

En throwback till klassisk polis-duo komedi, både i sin premiss och tidseran berättelsen utspelas i. I ett filmklimat där komedier ska vara överdrivna, högljudda, galna, osv. för att få en stor reaktion är det skönt att få en begränsad och lugnare amerikansk komedi.

Ryan Gosling och Rullel Crow är mest kända för sina dramatiska roller, vilket är varför de passar i komediroller, enligt mig. Ifall skådespelare är tillräckligt talangfulla och tar sitt jobb seriöst kan de ge en komisk karaktär extra lager med personlighet, något klassiska komedifilmer har. Skådespelarna och deras karaktärer är den stora anledningen att se filmen, då handlingen är inte mycket att skryta om. Det behöver den inte göra heller, med sina grymma karaktärer och miljö.

Swiss Army Man

Paul Dano har varit med i många kvalité filmer, jobbat med briljanta regissörer och regisserade Wildfire, en av mina favoritfilmer från decenniet. Så att få se honom i Swiss Army Man var överraskande för mig. Överraskande i att humorn här är skandalös. Det första skämtet i filmen är en fis, fisar fortsätter uppkomma igenom hela speltiden och filmens sista skämt inblandar ett förlängd fis.

När det gäller den absolut lägsta formen av komedi har jag knappt någon respekt för det. Till och med folk som tycker om skämt om fisar, stånd och spya skulle nog inte vilja sitta igenom en hel långfilm med bara det. Som jag förstår det som bestämde sig en del för att lämna biografen på grund av hur absurd filmen var. Med det sagt så är den här filmen hysterisk. Den balanserar absurd komedi med existensiella frågor om kärlek och meningen med livet, någonting jag tycker fungerar bra här.

T2 Trainspotting

Ännu en Irvine Welsh filmatisering på listan. I ett decennium där allting verkar få uppföljare var det denna som förolämpade mig som mest. Bara tanken att göra en uppföljare till en sådan klassisk film som Trainspotting är idioti i sig självt, men att faktisk filma det är bortom allting vi vet om universumet. Fast Danny Boyle bestämde sig för att vara klipsk med den här, genom att centrera hela handlingen kring nostalgi och dess negativa effekter.

Det är en stor meta kvalité till T2 Trainspotting, i att alla huvudkaraktärerna har en smärtsam medelålderskris, med att deras liv inte är det vackraste och därmed desperat försöker greppa tag i det förflutna för tröst. Vissa söker olika saker och leder till olika resultat. Skoj för hela familjen!

What we do in the Shadows

Taika Waititi (ett namn som aldrig kommer bli tråkigt att säga) är en regissör från Nya Zeeland, vars filmografi fortsätter att imponera. What we do In the Shadows är utan tvekan min favorit från honom.

Detta är en mockumentär om vampyrer i Nya Zeeland. Man får se ett kollektiv, hur de fungerar i samhället, deras relationer med andra fantasy varelser, osv. backat med skumma dialekter och ordvitsar överallt. Det är mera vid sidan om, utan den stora anledningen att se What we do in the Shadows är hur den böjer på fantasy/skräck troper, ibland till och med gör narr av det. Kort, söt och något man kan se flera gånger om utan att tröttna på den. Rekommenderar serien på HBO också.

The Wolf of Wall Street

Martin Scorsese blev populär med sina gangster berättelser, som Goodfellas, Mean Street och Casino. Vad som skiljer The Wolf om Wall Street från dessa filmer är att det är en rak på sak komedi. En väldigt mörk komedi om verkliga händelser.

Jordan Bellford berättade efter filmens premiär att händelserna i verkligheten var mycket värre än vad de blev avbildade som i filmen, men filmen fungerar fortfarande som sin egna resa som visar hur hemsk Wall Street egentligen är. Kritiker gav sina egna slag mot filmen också, vilket är kritik jag förstår, bara jag kan ignorera det och istället uppskatta alla fantastiska delar filmen har. Scorsese är fortfarande den bästa levande filmskaparen och det blöder igenom varenda aspekt filmen har.

Imorgon hoppar vi på hästen och rider in i den underliga western genren.

Mitt Twitter: @SpiderF
Mitt Letterboxd: Spid3r Fang


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela