mrtambourineniclas.blogg.se

Här kan du läsa ett galet passionerad filmentusiast och amatörkritiker skriva om nya så väl som äldre filmer från en sådan objektiv synvinkel som han är kapabel att ge... med stavfel naturligtvis.

10 Sci-Fi Filmer från 2010-2019 jag rekommenderar

Publicerad 2019-12-05 07:00:00 i 2010-2019 Filmlistor,

Sci-fi har inte varit den starkaste genren på sistone. Det har varit extremt populärt och har haft flera inlägg tillsammans med action och skräck genrerna, men de flesta har inte stuckit ut med varken kvalité eller originalitet. Att hitta hård sci-fi var ganska svårt och när de väl dök upp var de antingen medelmåttiga eller inte bättre än andra klassiska filmer i samma genre. Så för den här listan inkluderar jag filmer som är strikt associerade med sci-fi först och ingen annan genre. Man kan inte misstolka följande filmer att vara i en annan genre först förutom sci-fi.

Klickar du på filmens titel blir du riktad till respektive films IMDB sida.

Ad Astra

Den nyaste filmen på listan och är filmen som splittrade kritiker som mest. Dessutom fick en bred release, något som förvånade mig när dessa filmer med medvetet långsam takt, visuellt berättande och brutala bilder släpps aldrig idag. Förvirrade många vid premiären, speciellt när de förväntade sig en annan typ av karaktär med Brad Pitt i huvudrollen. Stor respekt för Fox, men dagens publik är för otåliga att uppskatta den typen av film.

Ad Astra är delvis mjuk sci-fi, med att huvudkaraktärens motivation och interna konflikt är lik traditionella Hollywood konflikter, men samtidigt har för det mest hård sci-fi delar. Atmosfären är obekväm, de få actionsekvenserna i filmen är läskiga, mysteriet har hög spänning i sig och äventyret är utmanande att uppleva. I dagens trend med läskigt rymdresande från Hollywood är den här min favorit.

Annihilation

Likt Ad Astra är detta en film med filmstjärnor i en hård sci-fi premiss, fast Paramount var för fega att släppa den i biografer och då släpptes direkt till Netflix istället. Regissörens tidigare film, Ex Machina, var ingen succéfilm heller och blev kritiskt belönad, något som Annihilation gör likadant. Folk i mina cirklar verkar inte uppskatta den här lika mycket som jag gör, då de föredrar andra filmer inom genren och Ex Machina, men jag tycker fortfarande om Annihilation en hel del.

April and the Extraordinary World

Den enda steampunk filmen på hela listan. Från Frankrike till och med. Miljön är galet underhållande, med att alla vetenskapsmänniskor försvinner världen över och därför har hela världen fastnat i tiden, där teknologin runt omkring fortfarande förlitar sig på kol och vatten för energi. Handlingen blir ännu galnare, för anledningar jag vägrar avslöja här, som leder till en sista akt som är den mest underhållande bit sci-fi jag har sett på många år.

Även fast filmen blir kaotiskt roligt finns det fortfarande hjärta här, med tragiska huvudkaraktärer som har något att bevisa. I en berättelse med en talande katt var dramat fortfarande trovärdigt och är lätt för folk att dra sig till. Animeringen är superb, har en inspirerad värld och handlingen är absurd.

Arrival

Denis Villeneuve är utan tvekan min favoritregissör som har jobbat detta decenniet, med fantastisk film efter fantastisk film i drastiskt olika genrer. Han verkar ha viljat stanna kvar i sci-fi efter att regisserat Arrival, då han jobbade på Blade Runner 2049 och nyinspelningen av Dune nästa år.

Premissen att utomjordingar kommer till jorden är så traditionell sci-fi som det kan bli, men filmen tacklar på U.F.O konceptet och vrider om det ordentligt, till gränsen där man knappt förstå hur premissen känns så uppfriskande och nytt. Mest på grund av Louise Banks motivation, karaktär och yrke. Hur många huvudkaraktärer som är lingvister kan du nämna?

Blade Runner 2049

Blade Runner. Klassisk sci-fi film, banbrytande vid sin premiär, hade en otrolig influens på sci-fi, trots att ingen såg den och nu har den en uppföljare. Och jag är det arslet som föredrar uppföljaren.

Jag medger att filmen snor ett sedan innan etablerat sci-fi universum och bara expanderar på det, fast samtidigt lägger den till saker som förändrar hur karaktärerna beter sig och hur handlingen utvecklas. K är en riktigt detektiv som listar ut saker under filmens gång så dramat och insatserna dynamiskt förändras beroende på hans upptäckter, någonting originalet verkligen saknade. Han har också en kris, som jag vägrar avslöja här, men det är otroligt intressantare än vad huvudkaraktärens konflikter var i originalet.

Jag tycker om Arrival en hel del, men Blade Runner 2049 är där jag älskar Villeneuves sci-fi stil. För mig är detta en av de bästa uppföljarna någonsin och ett modernt mästerverk.

Ex Machina

Från regissören av Annihilation kommer ytterligare en hård sci-fi film på listan. Premissen om A.I. och hur avancerat det blir är klassisk sci-fi, men den här verkar vilja skapa interna konflikter med den idén den här gången.

Detta var genombrottet för skådespelare Alicia Vikander och var inte med i någon film som var bättre än Ex Machina efteråt. Alla skådespelarna är grymma här och spelar karaktärer som är sårbara och inte vad de först verkar. Slutet är också skräckinjagande och kommer få drastisk olika reaktioner.

High Life

Robert Pattinson har länge fått skit lagt på sig eftersom han var med i Twilight och efter det några medelmåttiga projekt, men det är inte förens nyligen han har varit med i fantastiska filmer och får respekten han förtjänar. High Life är ett abstrakt hård sci-fi om försökskaniner i yttre rymden där de undersöker effekterna hos svarta hål och samtidigt testa ifall man kan uppfostra barn på annorlunda sätt än vanligt.

Frågor om reproduktion, livet sig självt och sex uppkommer i berättelsen, med ganska läskiga bilder och långa tagningar. Alltså allting som inte är traditionella filmer folk har blivit vana vid, vilket betyder att få kommer faktiskt tycka om den här. Ibland är det skönt med avantgarde berättande inom sci-fi, speciellt när det händer så sällan.

Pojken och Världen

En traditionellt animerad familjefilm från Brasilien, med absolut ingen dialog. Det har varit en del animerade dialogfria filmer från decenniet och den här är min favorit. Färgerna är underbara, älskar stilen som medvetet har inga bakgrunder ibland, handlingen är så simpel och visuellt rik, budskapet är unikt presenterat för en familjefilm och berättandet sig självt har imponerande mängder detaljer till sig, oavsett ifall de är uppenbara vid första visning eller är kamerakompositioner man märker är lika andra i filmen vid flera visningar.

Att skapa en film så här vacker i ett land inte särkilt känt för sina animerade projekt måste har varit otroligt utmanande för filmskaparna och de borde få respekt för att inte bara producera en stenhård animerad långfilm utan också för att skapa en utav hela decenniets bästa filmer. Ge den en chans ifall du kan. Du kommer knappast ångra det.

Star Trek Beyond

Jo, jag blev också lite överraskad att se den här på listan. Självklart finns det bättre sci-fi projekt från decenniet, men jag inkluderar dem på andra listor den här månaden.

Jag är en person som var missnöjd med de andra Star Trek filmerna från J. J. Abrams och Alex Kurtzman, och är då inte förvånande när jag faktiskt tycker om Star Trek Beyond eftersom båda männen inte är inblandade med projektet i huvudtaget. Simon Pegg skrev ett smart manus och action regissör Justin Lin gav filmen en flott visuell presentation som den här filmserien saknade. Det är en löjlig actionfilm, men det är skönt att få se Star Trek i relativt bra form igen efter många år av medelmåttig hantering. Ett underhållande sci-fi äventyr med små hård sci-fi bitar utspridda igenom speltiden.

Under the Skin

Johnathan Glazer har regisserat endast tre långfilmer under dessa senaste tjugo åren och varje gång ger han publiken aldrig vad de förväntade sig. Sexy Beast var en tvist på kriminaldrama genren, Birth en tvist på fantasy genren och Under the Skin är en vriden tvist på sci-fi genren. Under the Skin var början på trenden som skulle bli seriös sci-fi skräck, som 10 Cloverfield Lane och Annihilation. Beyond the Black Rainbow börja det, men Under the Skin var filmen många filmfantaster faktiskt såg.

Under the Skin är under majoriteten av sin speltid fri från dialog och istället låter tystnaden och de långa tagningarna suga in tittaren och bli livrädda. Metaforer och symbolik är överallt och kommer garanterat flyga över huvet på en ifall man inte visar ordentligt med uppmärksamhet. När filmen fokuserar på allt detta känns det hela fantastiskt och det bästa decenniet har att erbjuda, medan andra delar som saknar detta är svagare för mig. Tur nog är det sällan och är annars är galet vackert filmat. Glazer håller på att skriva och regissera en till film och ifall det kommer i närheten av vad han har gjort tidigare kan jag inte vänta tillräckligt länge.

Imorgon hoppar vi av rymdskeppet för att utforska fantasivärldar från decenniet.

Mitt Twitter: @SpiderF
Mitt Letterboxd: Spid3r Fang


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela