mrtambourineniclas.blogg.se

Här kan du läsa ett galet passionerad filmentusiast och amatörkritiker skriva om nya så väl som äldre filmer från en sådan objektiv synvinkel som han är kapabel att ge... med stavfel naturligtvis.

Favorit Filmer halvvägs in i 2016

Publicerad 2016-06-30 15:30:00 i 2016, Listor,

Det första fjärdedelen som vanligt lät mig se alla utländska filmer som hade premiär i sitt hemland förra året, vilket är varför jag inkluderar dem på listan. Annars var detta ett ganska långsamt år, speciellt under vår- och sommartiden där inte mycket roliga filmer kom ut. De filmerna jag tyckte om, som ''The Nice Guys'', var inte tillräckligt bra för mig att skriva om dem. Den här listan är ingen rankning, utan det sparar jag till slutet av året. Här listar jag mina favoriter halvvägs in i 2016 i alfabetisk ordning med en kort sammanfattning. 

Haiyu Kameoka Takuji (/The Actor)

Filmer om att skapa filmer kommer omkring bara då och då och varje gång är det projekt film nördar som jag själv inte kan sluta prata om. Jag tycker om allting i den här filmen, från den långsamma takten till huvudkaraktären och hans problem.

Anomalisa

Utav alla filmer jag har sett i år är detta projektet jag vill se fler och fler gånger. Den flytande speltiden med sina teman om depression och ensamhet presenterat i Kaufmans traditionella mörka humor fängslar mig, speciellt hur det är berättat genom det visuella.

Captain America: Civil War

Jag förväntade mig att den här filmen skulle vara extremt medioker. Mina fördomar av filmen var inte helt fel, men samtidigt fick jag en massa minnesvärd action, bra bitar drama och intressanta konflikter. Captain America filmerna har varit de mest politiskt inrikta, vilket ’’Civil War’’ tjänar på, med tanke på att karaktären började som propaganda under andra världskriget. Kunde den varit bättre? Absolut, men jag hade skoj och var tillräckligt engagerad i karaktärerna vi har spenderat tid med i nu åtta år.

Creed

Jag kan fortfarande inte förstå varför ’’Creed’’ inte fick många nomineringar hos Academy Awards. Den gör exakt vad ’’Rocky’’ gjorde för så många år sedan och utvecklar på originalet, så väl som sina pinsamma uppföljare.

Deadpool

Utanför sin marknadsföring, skandalösa humor och personlighet trodde jag att ’’Deadpool’’ inte skulle ha något annat märkvärdigt. Det var så, men de simpla och traditionella konflikterna passade in i en galen film som denna och fokusen på Deadpool han själv istället för handlingen gjorde det hela acceptabelt. Kanske hamnar på min lista vid slutet av året, kanske inte.

Hail, Caesar!

Jag skrattar mer än vad jag borde när jag tittar på Coen brödernas senaste underliga hyllning till klassiska Hollywood.

The Hateful Eight

En traditionell Tarantino film, för bättre och sämre, särskilt när det närmar sig sin sista tredjedel.

Tout an Haut du Monde (/Långt Upp i Norr)

En traditionellt tecknad film på Niclas lista? No way. En söt animerad film som har hjärtat i rätt plats.

Macbeth

Ifall du inte är bekant med pjäsen rekommenderar jag att du letar någon annanstans. Ifall du är en nörd som försöker verka smartare än vad du egentligen är blir detta en topp prioritet för dig att se. En av årets bästa filmer.

A Bakemono no Ko (/Odjuret och hans Lärling)

Mamoru Hosoda återvänder med ett fantastiskt animerad berättelse om en pojk som blir uppfostrad av djur… som om vi inte har sett det redan i år med ’’The Jungle Book’’ och ’’The Legend of Tarzan’’. Jag föredrar ’’Odjuret och hans lärling’’ för att filmen är så passionerat investerad i sina karaktärer och får en att känna deras konflikter så väl som deras lycka. Bästa fantasy filmen i år.

O Menino e o Mundo (/Pojken och Världen)

Den originellaste världen jag har sett i en animerad film på länge. Stumma animerade filmer är lite utav en döende konst när det gäller långfilmer. Med ’’Wall-E’’ som ett undantag kan jag inte riktigt tänka på några nyliga filmer som gör likadant. Underbart animerad med ett viktigt uttjatat budskap.

Room

Detta var filmen jag trodde skulle vinna på Academy Awards för bästa film. Jag tyckte om att ’’Spotlight’’ vann och ’’Mad Max: Fury Road’’ blev nominerad, men det skulle ha varit intressant att få se den här filmen vinna. Ifall du inte har sett den eller har ingen aning om vad den handlar om rekommenderar jag att du ser den omedelbart.

Saul Fia (/Sauls Son)

I en sådan brutal händelse som var det andra världskriget finns det inte något annat bättre att lägga i en film om det än lite ödmjukhet och mänsklighet. Aldrig har jag sett en film där manuset försöker ge oss nära koppling till en karaktär genom att konstant placera kameran nära honom. En fascinerande teknik i vad som är troligen den bästa krigsfilmen det här decenniet.

Spotlight

Gråa och vita kontor och korridorer, plant ljus, standard kostymer, traditionellt standard kameraarbete med simpla vinklar och musik som är knappt närvarande. På något sätt blir filmen spännande, genom att inte presentera sitt hemska ämne tacklat i handlingen så lite glamoröst som möjligt.

Youth

Troligen den roligaste och samtidigt mörkaste filmen jag har sett i år, mer så än ’’The Nice Guys’’ och ’’Deadpool’’. ’’The Nice Guys’’ hade sitt manus och ’’Deadpool’’ hade personlighet, men ’’Youth’’ har båda två i en grym balans. Den bästa rollistan på länge.

 

Så det var det. Hoppas hösten och vintern blir bättre.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela