mrtambourineniclas.blogg.se

Här kan du läsa ett galet passionerad filmentusiast och amatörkritiker skriva om nya så väl som äldre filmer från en sådan objektiv synvinkel som han är kapabel att ge... med stavfel naturligtvis.

Made in Abyss - säsong 2, avsnitt 4

Publicerad 2022-07-29 15:00:10 i 2022, Anime, Serier,

(Följande text avslöjar allting som händer i avsnitt fyra av Made in Abyss säsong två. Kommer även ta upp händelser i säsong ett och filmen Dawn of the Deep Soul, så jag rekommenderar att ni ser dem sakerna först innan ni läser vidare, då det avslöjar viktiga händelser och kontext behövs.)

Så... vi kan väl börja med elefanten i rummet. Mitty är tillbaka... typ. Minns när jag först läste mangan, kom till den här delen och blev ganska upprörd, likadant i det här avsnittet bara att det har en känslomässigare och dramatisk effekt som inte var närvarande i mangan. Mera upprörd att det kändes som ett billigt slag att återuppliva Mitty. I all mainstream fiktion finns det ett ögonblick där en karaktär har dött - eller ansetts vara död - och kommer tillbaks så dem kan få vara med i berättelsen igen. Oftast är det dåligt implementerat och ger av vibrationerna från manusförfattarna, producenterna och skådespelarna att dem antingen har fått slut på idéer eller så tar dem tillbaka en populär karaktär eller skådespelare så folk hittar intresse i verket igen. Det hände ganska ofta i Game of Thrones sista säsonger och Heroes gjorde det regelbundet. Naturligtvis är detta ett berättarverktyg som allting annat, men vi alla vet att den första Sagan om Ringen boken och filmen är bäst i serien eftersom dem låter sina utvecklade karaktärer dö med sina kompletta karaktärsbågar. Så när Mitty dök upp i mangan var första reaktionen från mig att det var dåligt skrivet, men det är bra utforskat och passar som ett hinder för Nanachi, som tydligt visar att hon inte släppt taget om henne riktigt än. Blev genuint tårögd när dem träffades igen och hur avsnittet byggde upp det ögonblicket var väldigt snyggt och filmiskt gjort. Kunde ha avslutat avsnittet där, men istället får vi se Vueko klappa på sakerna som orsakar balanseringen i byn och det är konstigt när vi kommer få se henne i nästa avsnitt ändå. Jag förstår att det bygger upp mysteriet med byn, deras så kallade three sages blir allihopa visade inom avsnittets sista få minuter och det skapar en cliffhanger, men vi är ganska långt in i serien redan för det. Att Mitty har återvänt kunde har fungerat som avsnittets avslut och behöver inte ytterligare en cliffhanger som en motivation att se nästa avsnitt.

Eftersom karaktärerna nu är separerade från varandra är det viktigt att peka ut hur starka dem är som självständiga karaktärer. I många fall, speciellt i tecknade serier, tenderar huvudkaraktärer fungera bättre i en grupp hellre än ensamma, när deras personligheter och karaktärsutveckling lämnar väldigt lite rum för dem att kunna stå på egna fötter, men det är inte fallet här. Reg är fortfarande en ärlig robot som gör vad som helst för att uppfylla sin roll, alltså skydda Riko och sedan har problem med sina minnen han försöker låsa upp. Att Faputa frågar honom vad han ska göra när Riko dör av ålder är ett bra karaktärsögonblick, även fast scenen kändes påskyndad och tog inte tiden att etablera hur tung den frågan egentligen är. Riko är fortfarande extremt äventyrlig och nördig, men ändå kan inte försvara sig själv och vet inte riktigt när det är dags att tagga ner energin lite grann, som orsakar henne att hamna i problem. Sist visas hennes godhjärtade personlighet som gärna tar Maa med sig på sitt äventyr. Nanachi är självupptagen och är inte villig att dela med sig av sina känslor med dem andra och är mer än villig att återförenas med den enda hon ordentligt bryr sig om. Ibland visar serien detta för mycket och naturligtvis, för mig, är det för mycket dialog, som när Riko blir tagen till gränden och måste utropa att det är dåligt det som händer just nu och att Nanachi säger Mittys namn även fast tystnaden hade sålt dem scenerna bättre. Litet nitpick bara.

Avsnittet inkluderade många avslappnande delar den här gången, som att inkludera lite humor. Det är gränsfall perverst innehåll ifall man bestämmer sig för att analysera det för hårt, som att Riko får sin rumpa slickad när hon bajsar, hon bokstavligen äter en testikel och Faputa luktar på Regs penis och sedan vill ta av byxorna på honom så hon kan se den. Som referens till mitt förra inlägg om avsnitt tre så var faktumet att Faputa doftade Regs penis det jag undrade ifall dem skulle klippa bort eller ej. Det var väldigt viktigt för berättelsen att vi fick se det. På en mera seriös sida så har exponeringen av barnen i serien varit retsamt - eller förargligt antar jag - för vissa. Diskussionen kring shoutacon och lolicon (vet ni inte vad dem sakerna är rekommenderar jag att ni inte söker upp det och låter er Google historia vara fläckfri) har blivit större på senare år när anime blev så stort i västvärlden och jag har aldrig varit intresserad att hamna i konflikt med personer som tycker tecknade bilder är lika farligt som barnporr. Jag tog upp det här delvis i min recension för Miss Kobayashi's Dragon Maid S, så jag riktar er dit ifall ni vill höra mina åsikter kring det ämnet. Som en kort sammanfattning tycker jag den typen av bilder och dess innehåll är väldigt skumt och ifall man är intresserad i sådant borde man söka hjälp från en sexterapeut, psykolog eller prata med sin partner om det, då det garanterat kommer påverka ens sexliv i framtiden ifall man inte bestämmer sig för att ta det på allvar. Samtidigt är jag villig att medge att sådant inte är en stort gateway drog till att vilja runka till bilder på riktiga barn; man måste vara ordentligt vrickad i skallen till att börja med ifall man blir påtänd av riktiga barn. Sedan finns det också att pedofiler idag tycker om att kalla sig själva för MAPS (Minor Attracted People) och säger att det är en sexualitet, så det finns viktigare saker att diskutera, istället för att bli upprör över att barnen i Made in Abyss visar för mycket hud och deltar i aktiviteter barn i verkligheten gör hela tiden, som att vara intresserade i motsatta könets kroppsdelar och bajsar nakna.

Generellt tyckte jag detta avsnittet var den bästa i säsongen hittills. På ett vis är detta avsnittet där spänningen har ökat till en ny nivå och kommer fortsätta åt det hållet ända vägen till slutet och är väldigt bra på att visa hotet ordentligt och samtidigt planterar ledtrådar som kan lösa pusslet ifall läsare tänker en stund. Nästa avsnitt kommer bli ganska intensiv, så var beredda.

Avsnitt 4: 8/10

Läs min bok: patreon.com/ngsvensson
Mitt Twitter: @Spid3rF
Mitt Letterboxd: Spid3r Fang
Miss Kobayashi's Dragon Maid S: http://mrtambourineniclas.blogg.se/2021/october/miss-kobayashis-dragon-maid-s.html

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela