mrtambourineniclas.blogg.se

Här kan du läsa ett galet passionerad filmentusiast och amatörkritiker skriva om nya så väl som äldre filmer från en sådan objektiv synvinkel som han är kapabel att ge... med stavfel naturligtvis.

Gå och se Hayao Miyasakis filmer på bio. De är underbara.

Publicerad 2018-07-31 18:24:18 i Anime,

Hayao Miyazaki är en filmregissör, producent, manusförfattare och animatör, som har jobbat på oändligt antal projekt som varierar från animefilm, serier, manga och västerländska animerade filmer. Han grundade tillsammans med sin kamrat Isao Takahata animationsföretaget Studio Ghibli, som skulle producera succéfilmer som Prinsessan Mononoke, Min Granne Totoro, Kikis Expressbud, Det Levande Slottet och deras absolut största film Spirited Away. Miyazaki anses vara en av de absolut bästa levande filmskaparna av kritiker och filmexperter, tack vare hans enorma talang som en historieberättare och filmskapare, hans unika berättarstil, hans ikoniska karaktärer, sina politiska budskap och tekniska förmåga som en animatör. Ingen personlighet inom filmvärlden tar animation så seriöst som han gör och har lett till kontroversiella åsikter från honom över åren, vilka har balanserat mellan rimliga, absurda och komiska. Ifall du är ett dugg intresserad av film, animation eller Miyazakis historia högt rekommenderar jag att du läser The Cinema of Hayao Miyazaki av Jeremy Mark Robinson, som går in i hans världssyn och åsikter kring film i sin helhet. Dessutom kan du se The Kingdom of Dreams and Madness, som går in i detalj om hur Det Blåser Upp En Vind och Sagan om Prinsessan Kaguya skapades. I den dokumentären pratar han delvis om sin syn på film idag och hur anime idag är endast inspirerad av andra tidigare anime och med absolut ingen input från verk skapade utanför Japan. Han har starka åsikter som han inte är rädd för att dela med sig utav, åsikter vars jag inte håller med om för det mesta, men samtidigt kan jag säga att han är min favorit filmskapare någonsin. Han var en sådan stor del av min barndom, med filmer som fick mig att bli intresserad av film som en konstform, fick mig att göra mina egna dåliga filmer under mina tonår och väckte mitt intresse för animation utanför Amerika och Japan i vuxen ålder. Nu när alla filmerna han har regisserat kommer gå på bio igen tack vare SF så kommer jag få en möjlighet att uppleva dessa klassiker på bio för första gången. Jag planerar också att skriva recensioner för varje film individuellt på den här bloggen, så man kan säga att jag kommer gå igenom en legends hela filmografi.

Här är alla filmer som kommer visas i svenska biografer under dessa kommande månader:

Nausicaä från Vindarnas Dal /9 September, 2018
Laputa - Slottet i Himmelen /22 September, 2018
Min Granne Totoro /26 Oktober, 2018
Kikis Expressbud /3 November, 2018
Porco Rosso /17 November, 2018
Prinsessan Mononoke /1 December, 2018
Spirited Away /21 December, 2018
Det Levande Slottet /2 Februari, 2019
Ponyo /16 Mars, 2019
Det Blåser Upp En Vind /6 April, 2019

När det gäller filmerna sig själva så kommer jag se flesta av dem. Inte alla, eftersom jag tycker om vissa mer än andra, men det är fortfarande värt att se allihopa på bio ifall du inte har sett dem tusen gånger innan. Det är en bra introduktion och ifall du har barn kommer du ge dem nöjet att få uppleva det bästa animation har att erbjuda i en biograf och inte på en iPhone. Ifall du har yngre barn så är Nausicaä från Vindarnas Dal, Prinsessan Mononoke och Spirited Away inte det bästa att visa, eftersom vissa scener kan vara för intensiva, groteska eller läskiga just för dem. Personligen såg jag Spirited Away när jag var åtta och det var lugnt. Det Blåser Upp En Vind kommer troligen inte fängsla barn generellt, eftersom filmen är grundat mycket i verkligheten och är packat med politik och diskussioner kring krig. SFs webbsida går heller inte in i detalj ifall filmerna kommer presenteras med en svensk dubbning eller ej, men ifall de inte gör det så finns DVD och Blu-Ray online du kan köpa ganska lätt för ett rimligt pris. Dessutom kommer alla filmerna ha svenska undertexter på bio annars, så ifall barnen har tålamod är det nog inget problem att lyssna på lite japansk dialog. Jag rekommenderar alla dessa filmer och jag hoppas du inte blir besviken. Allihopa är underliga, spännande, extremt underhållande och underbara. 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela